Madam Linds Sye-Salong

Velkommen til Madam Linds Sye-Salong. Her kan du designe din egen empirekjole, bestemme hvor raskt den skal sys, og skrive den ut, på papir, sammen med en papirdukke.

Er du på PC kan du spille Madam Linds Sye-Salong i nettleseren her på nettsiden eller på Itch.io. Er du på mobil må du laste ned appen.

På 1820-tallet var det syersker som gjorde kjoledrømmer til virkelighet. De fleste kunne sy selv, men om kjolen var for en spesiell anledning var det nok best å finne en dyktig syerske, kalt Sye-kone eller Sye-pige, som visste å sy kjoler som skjulte og fremhevet på beste vis.  

 

Hvor raskt du fikk kjolen kom an på hvor mye du betalte. Var broderier og pynt ferdig kunne du få kjolen på en dag eller to – men da arbeidet syersken natt og dag.

 

I denne digitale Sye-Salongen får du, som hos en sye-kone på 1820-tallet i Christiania, designe din egen ballkjole. Du velger snitt, farge og pynt, men og hvor lang tid syerskene skal få bruke på å sy den. Til slutt kan du skrive ut kjolen og kle den på papirdukken.

 

Også i dag er det noen som syr klærne dine, og selv om de som syr i dag bruker symaskiner, er arbeidsforholdene ofte dårlige. Tekstilene som klær i dag lages av produseres ofte heller ikke på bærekraftige måter. Du kan lese mer om dette hos Fremtiden i våre hender

Spill Madam Linds Sye-Salong her

Viktig: Man får den beste opplevelsen ved å spille i fullskjerm. Trykk på knappen nede i høyre hjørne.

Vil du få oppdateringer om kommende spill?

Fru Sems valg publiseres på åpen lisens CC-By-SA

 

Fru Sems valg er laget i samarbeid med: 

Norsk institutt for bunad og folkedrakt

 

med støtte fra: 

Oslo museum, Nasjonalmuseet og Norsk folkemuseum

 

og økonomisk støtte fra: 

Sparebankstiftelsen DNB, Kulturrådet, Viken filmsenter og Regionalt forskningsfond-Hovedstad